Free Cityblog Live News App

Free CityBlog Live News App has taken Pune by storm with hundreds of downloads. Get to know Pune news as it happens. Be first to know. Important National, business, International, sports also covered. Get useful Traffic, utilities (water cuts, etc),calamity updates. From your android smart phone type http://goo.gl/eRPaq

Friday, December 11, 2009

Edition 4: Solved NTSE Questions

DIRECTIONS:
In each of the following questions, a series of numbers is given followed by a blank space with a (?) question mark on it. The number to fill in the blank is given has one of the alternative among the five given under each question. Find the correct alternative in each case.
Q1. 3, 18, 43, 78, 123,?
(a) 169 (b) 178
(c) 163 (d) 153
(e) 157
Ans.The Arithmetic mean difference between the two consecutive numbers is increasing 10 as 15 25 35 45. So the numbers will be 123 + 55 = 178
Q2. 1, 5, 13, 29, 61, 125, ?
(a) 252 (b) 258 (c) 255 (d) 253 (e) None of these The mean difference between the consecutive numbers are
Ans. 1 5 13 29 61 125 ?
4 8 16 32 64 128
So 125 + 128 = 253
Q3. 49, 343, 64, ?, 81, 729
(a) 1024 (b) 512 (c) 778 (d) 182 (e) None of these
Ans.
The first and second terms are square cube of 7, 5th and 6 th terms are square and cube of 9. So third and fourth terms are square and cubes of 8. 83 = 512
Q4. 55296, ?, 288, 36, 9.
(a) 3456 (b) 3436
(c) 4638 (d) 3638
(e) None of these.
Ans.
9/36 36/288 288/x x/55296 ¼ 1/8 1/12 1/16 like this.
So 288/x = 1/12 or x = 3456
Q5. 30, 56, 90, 132, 182, ?
(a) 3627 (b) 3234
(c) 1206 (d) 2412
(e) None of these.
Ans. (A)

DIRECTIONS:
The six faces of a cube are painted in a manner that no two adjacent faces have the same colour. The three colour used in the painting are red, blue and green. The cube is then cut into 64 equal cubical parts. Answer the following questions.
Q6. How many cubes in all have three sides painted?
(a) 24 (b) 16
(c) 10 (d) 8
(e) None of these
Ans. (d)
Q7. How many cubes have only two sides painted?
(a) 16 (b) 24
(c) 8 (d) 6
(e) None of these.
Ans. (b)
Q8. How many cubes have one and two sides painted but the third side is not painted.
(a) 28 (b) 24
(c) 48 (d) 64
(e) None of these
Ans. (c)
Q9. How many cubes are there whose only one side is painted?
(a) 24 (b) 4
(c) 48 (d) 64
(e) None of these
Ans. (a)

Q10. How many cubes are there which has no sides painted?
(a) 8 (b) 64
(c) 36 (d) 48
(e) 16
Ans. (a)

DIRECTIONS:The following questions are based on letter series from which some of the letters are missing. The missing letters are given in the proper sequence as are of the alternative among the five given under each question. Find the correct alternative for each case.
Q11. aab-aaa-bba-
(a) bab (b) abb
(c) baa (d) bba
(e) None of these
Ans. (C)
Q12. abba - baaabba - bbaaa
(a) aaa (b) aba
(c) bba (d) abab
(e) None of these
Ans. (a)
Q13. abaaaba - a - a
(a) aab (b) abb
(c) aba (d) bba
(e) None of these
Ans. (a)
Q14. b - a - aab - ab
(a) abaaa (b) ababa
(c) aabba (d) bbaba
(e) babab
Ans. (a)
Q15. p - x - pt - txppt
(A) ptxptx (b) pxtptx
(c) ptptxt (d) xptxpt
(e) tpxppx
Ans. (e)

DIRECTIONS: In each of the following question apply the interchanging of the codes to choose correct alternative.
Q16. If PRESS = RESSP
Then SMLE = ?
(a) SMLE (b) SMILE
(c) SLME (d) SLMIE
(e) None of these
Ans. (B)
Q17. If STUPID = STUPID then CYCLES?
(a) CYESCL (b) CYLECS
(c) CYELCS (d) CYECSL
(e) CYLCES
Ans. (e)
Q18. If ROTUND = RONDTU, then PATATO = ?
(a) POTOTA (b) POTOAT
(c) PATOO (d) POOTAT
(e) POOATT
Ans. (a)

No comments:

Post a Comment

About CityBlog

My photo
CityBlog Pune is weekly paper launched by Orange Publications and Productions Pvt Ltd. It aims to create a forum where each issue will be followed up. We will have citizen to express and not just read what others have to say. Just like an on + offline blog